KUVATEKSTI: Tuotevalikoimaa esillä tuotekoulutuksessa. Mukana oli koulutuksen kannalta olennaisimmat tuotteet. Kuva: Tommi Lumiaho.

Jasperin ja Roberlon tuotekoulutuspäivät järjestettiin Tampereen seudun ammattioppilaitoksen automaalamotiloissa 22. ja 23.5.2024. Kahden päivän koulutuksissa oli mukana sekä Jasperin henkilöstöä että kutsuvieraita. Tuotekoulutuksen piti Roberlon tehtaan edustaja ja kansainvälinen kouluttaja Ferran Casas. Jasperin omat Jussi Lindgren ja Sami Lehto simultaanitulkkasivat kaiken mitä esitettiin.

Esillä oli runsaasti tuotteita, joiden ominaisuuksia vertailtiin. Koulutuspäivän aikana kerrattiin myös kattavasti mitä tarkalleen ottaen ovat kitti, primeri tai lakka, sekä mistä ne koostuvat ja mitä eroja niillä voi olla. Esimerkiksi kävi ilmi, että ROBERLO Multiplast -muovikittimme sopii lämmönkestonsa ansiosta esimerkiksi pulverimaalaustöihin!

Päivän aikana keskusteltiin myös oikeista työtavoista, eli esimerkiksi kunnollisesta pinnanvalmistelusta ja sen teoriasta. Vasemmassa reunassa hiontatyö on tehty vain P80, kun taas oikeassa reunassa työ on tehty P80, P150 ja P240.


KUVATEKSTI: Koulutuksessa painotettiin myös oikeita työprosesseja. Kuvassa vasemmassa reunassa hionta on tehty vain P80 karkeudella. Oikealla hionta on tehty P80, P150 ja P240. Kuva: Tommi Lumiaho.


KUVATEKSTI: Myyntipäällikkömme Jussi Lindgren simultaanitulkkaamassa kouluttajan esitystä. Kuva: Tommi Lumiaho.

Tuotekoulutuksessa oli hyvä tunnelma ja kuuluttajallamme Jussilla oli hymy herkässä. Yleisöstä kyseltiin paljon ja kouluttajamme Ferran vastasi jokaiseen kysymykseen.

Sitten päästiin töihin. Ferran hioi ensin konepellin paljaaksi, minkä jälkeen vierekkäin annosteltiin kolmea eri kittiä: Racer 1, Total 8 ja Futura Glass lasikuitukitti. Racer 1 on nopeudessaan esimerkillinen ja voidaan hioa 15 min kuluttua. Total 8 on kermaisempi ja täyttävämpi viimeistelykitti. Futura Glass on puolestaan lasikuitukitti, joka lyhytkuituisen koostumuksensa ansiosta on helppo työstää.


KUVATEKSTI: Roberlon Gova Lux hiontalaput saivat kyytiä kun konepeltiä hiottiin paljaaksi. Gova Lux -hiomapyöröt purevat loistavasti. Kuva: Tommi Lumiaho.


KUVATEKSTI: Havainnollistus kitin kovettajan oikeasta määränsä. Kuva: Tommi Lumiaho.

Kitin kovettajaa kuuluu annostella oikea määrä. Tekemällä kittipallon päälle kovettajalla ruksin, saadaan 2-3 % kovettajaosuus. Liiallinen kovettajan käyttö voi houkuttaa mutta voi myös aiheuttaa ongelmia työn jäljessä vielä silloinkin kun auto on jo lakattu ja luovutettu. Liiallinen kovettajan määrä helposti "polttaa" ajan kanssa päälläolevan sävyn pilalle, jolloin sävy kärsii ja pahimmillaan sen peittävyys katoaa.

Monesti kuulemme, että kittimme tekevät rakkulaa kun kittiä levitetään lastalla. Tähän Ferran esitti kuitenkin täydellisen fiksin, joka pätee likimain kaikkiin kitteihin valmistajasta riippumatta: Puhdista kittilasta jokaisen levitysvedon jälkeen. Jos lastaan jää kittiä, se muodostaa rakkuloita.

Lisäksi opimme, että ROBERLO suosii tuotteissaan ns. kevytkittejä, ja miten ne käytännössä valmistetaan. Kevytkitin ja tavanomaisen ns. talkkikitin ero on sen painossa. Kevytkitin hiottavuus on sen suurimpia hyötyjä. Lisäksi kevytkittiä käyttämälllä saadaan minimoitua kohteeseen lisättävä paino. Kevytkittien rakenteesta kerrottiin, että talkin sijaan ainesosana ovat ns. microspheres, eli mikrokuulat. Nämä on mikroskooppisen kokoisia onttoja lasikuulia, mitkä edesauttavat lopputuotteen keveyttä.

Futura Glass lasikuitukitti sopii koostumuksensa ansiosta myös kevyisiin täyttöihin.


KUVATEKSTI: ROBERLO Futura Glass lasikuitukitti lähikuvassa. Lyhytkoostumuksinen lasikuitu helpottaa työskentelyä. Kuva: Tommi Lumiaho.

Tuotekoulutuksen punaisena lankana on ROBERLON lanseeraama Tempus-työtapa, joka optimoi käytetyn työajan.

Tempus-prosessin tuotteet erottuvat nopeudellaan, mikä mahdollistaa ruiskuttamisen, työvälineiden puhdistamisen ja seuraavaan työvaiheeseen siirtymisen likimain saumattomasti.

Tämän lisäksi Ferran muistutti Roberlon keskittyvän tuotevalikoimassaan lähes yksinomaan UHS-primereihin ja lakkoihin (Ultra High Solid) eli erittäin korkea kiintoainepitoisuuden tuotteisiin. Näin ollen 50-60% kaikesta ruiskutetusta materiaalista jää paneeliin eikä haihdu pois. UHS tarkoittaa myös mahdollisimman matalaa VOC-pitoisuutta, eli haihtuvien hiilivetyjen osuutta. Vain 40-50% ruiskutetusta aineesta haihtuu pois ympäristön kuormaksi ja terveysriskiksi. Tämä on myös EU:ssa nykyään vaatimus.

Tempus-prosessin perustuotteet ovat Racer 1 -kitti, Velox-pohjaväri, sekä 620 huippunopea UHS kirkaslakka.


KUVATEKSTI: Tempus-prosessin tuotteet rivissä. Kuva: Tommi Lumiaho.

Eri kittien jälkeen perehdyttiin pohjavärien maailmaan. Koulutuksessa keskusteltiin paljon epoksin ja korroosioprimerin eroista. Epoksi on erinomainen valinta epoksin itsensä voittamattoman kovuuden ansiosta. Epoksin suurin etu onkin mekaaninen kesävyys, eli fyysinen vastustuskyky iskuille ja naarmuille. Varsinainen korroosiouojausaine kuitenki toimii niin, että vaikka kiveniskemä lävistäisi lakan, värin ja korroosioprimerin, iskemä itsessään kyllä ruostuu, mutta ruoste ei pääse vaeltamaan maalipinnan alle lainkaan.

Koulutuksessa pohjavärinä toimi huippunopea Velox sekä värinvaihtotöihin sopiva Multy Seal, jonka voi ruiskuttaa lakkapinnan päälle hiomatta.

Myös käyttöohjeiden lukemisen tärkeyttä painotettiin. Vaikka työkokemusta olisi takana kymmeniä vuosia tuotteissa voi silti olla eroja ja niitä kuuluu käyttää hieman eri tavoilla. Roberlon purkin kyljestä löytyy avainluvut onnistuneeseen tyhön.

Värisävyt valmistettiin Roberlon omalla vesivärilinjalla. Yhteensä 27 litraa sävyjä mahdollistaa kaikkien tunnettujen sävyjen sekoittamisen.


KUVATEKSTI: Työnäytöksissä esiteltiin ROBERLO Velox ja Multy Seal primerit. Kuva: Tommi Lumiaho.


KUVATEKSTI: Blucrom värijärjestelmä tanassa. Kuva: Tommi Lumiaho.


KUVATEKSTI: Sävyn sekoitusta. Vaa'an saa myös yhdistettyä ROBERLON omaan iCrom-sävyohjelmaan, joka toimitetaan jokaisen värijärjestelmän mukana. Kuva: Tommi Lumiaho.

Kammiossa ruiskutettiin pohjavärit, sävyt ja lakat. Ammattilaisen työskentelyä on hieno seurata. Ferran selosti runsaasti koko ajan mitä tekee ja osoitti rohkeasti Velox-pohjavärin ruiskutettavuutta ruiskuttamalla kerralla 6 kerrosta paneelin nurkkaan.

Ruiskutusnäytöt herättivät runsaasti keskustelua ja kysymyksiä ja keskustelu velloikin vuolaana työnäytteiden välillä.


KUVATEKSTI: Ferran esitteli tuotteiden ominaisuuksia ja ruiskutettavuutta. Kuva: Tommi Lumiaho.


KUVATEKSTI: Jälkeenpäin uunissa keskusteltiin nähdystä työstä sekä tuotteista. Erityisesti kuivumisajat haluttiin tietää tarkalleen. Kuva: Tommi Lumiaho.

Jasperilaiset katsoivat huuli pyöreänä miten yksinkertaisella konstilla primer-purkin voi suojata teippaamalla pari maalarinteippipalaa purkkiin (kuva alempana). Näin purkin reuna ei sotkeennu ja teippi on helppo taittaa pois ilman valumia työpöydälle.

Alermpana kuvassa Multy Seal ruiskutettuna akryylimaalatun valmiin pinnan päälle. Työnäytteessä Multy Seal ruiskutettiin hiomatta tehdasmaalatulle JA akryylimaalatulle pinnalle puhdistuksen jälkeen. Multy Seal tarttuu erinomaisesti maalattuun pintaan ja mahdollistaa helpot ja nopeat värinvaihtyöt. Erityisen kätevä esim. tehdasmaalattujen  (enlg. cataphoresis) pintojen maalaamiseen. 


KUVATEKSTI: Näppärä maalarinteippirakennelma ehkäisee purkin sotkeutumista ja valumia. Kuva: Tommi Lumiaho.


KUVATEKSTI: Multy Seal soveltuu esim. värinvaihtotöihin ja varsinkin tehdasprimereille. Kuva: Tommi Lumiaho.


KUVATEKSTI: Valmiista ja laadukkaasta lakkakerroksesta on hauska katsella maailmaa. Kuva: Tommi Lumiaho.

Päivän päätteeksi ihmeteltiin ROBERLO Halley UV -kittiä ja -hiomaväriä. Vastoin ennakko-odotuksia UV-tuotteet ovat usein läpikuultavia. Jälkikäteen ajateltuna tämä on itsestäänselvää, koska muutoin tuotteen pinta muodostaisi aurinkosuojan eikä tuote kuivuisi sisältä ollenkaan.


KUVATEKSTI: Koulutuksessa tutustuttiin myös UV-tuotteiden käyttöön. Kuva: Tommi Lumiaho.


KUVATEKSTI: Esillä oli myös Roberlon tarjoama Scangripin UV-lamppu. Kuva: Tommi Lumiaho.


KUVATEKSTI: Lamputtamista. Valokeilalla on syytä peittää koko työstetty alue yhtenäisesti. UV-suojalasit suositellaan ehdottomasti. Myös roiskeet maalatun kohteen ulkopuolelta kannattaa "pyyhkiä" lampulla kuivaksi. Kuva: Tommi Lumiaho.

Päivän päätteeksi osallistujat saivat todistuksen läpikäydystä tuotekoulutuksesta ja oikeuden käyttää ROBERLO PRO -setifikaattia markkinoinnissaan.

Lämmin kiitos kaikille osallistujille sekä ROBERLOn kouluttajille! Päivä oli hieno ja opettavainen.

Tässä vielä linkit kaikkiin käsiteltyihin tuotteisiin. Tuotteen esitteestä löydät tarkemmat käyttöohjeet sekä oikean annostelun.

ROBERLO Total 8

ROBERLO Racer 1

ROBERLO Multiextender

ROBERLO Multiplast myös pulverimaalaustöihin

ROBERLO Multy Seal

ROBERLO Velox

ROBERLO S322 tinneri

ROBERLO Gova Lux

ROBERLO Blucrom

ROBERLO Kronox 620

ROBERLO Halley UV-kitti

ROBERLO Halley UV-pohjaväri