Mutterinvääntimen valinta

Nykyaikaiset akkukäyttöiset mutterinvääntimet selviävät kokonsa ja tehonsa puolesta jo suurimmasta osasta mutteritöistä. Pienimmät 130Nm vääntävät koneet painavat kilon, ja järeimmät M42 mutterit 2700Nm teholla irrottavat koneet hieman yli 10kg. Akkukonetta on helppo käyttää missä tahansa, eivätkä paineilmakoneista tutut letkut rajoita tai häiritse työskentelyä.

Itselle sopivaa mutterinväännintä valitessa kannattaa pohtia mihin töihin sitä eniten tarvitsee. Tarvitsetko yhden koneen monipuolisesti erilaisiin töihin, vai kannattaako investoida useampaan laitteeseen. Milwaukeessa toisen koneen hankkiminen on aina edullisempaa kuin ensimmäisen koneen, sillä sinulla on ennestään jo yhteensopivat akut ja laturit. M18 järjestelmään käyvät kaikki M18 akut, ja M12 järjestelmään kaikki M12 akut. Lisäksi M18 järjestelmän normaali- ja pikalatureilla lataat sekä M12 ja M18 järjestelmän akkuja. M12 järjestelmän laturit sopivat vain M12 akkujen lataamiseen.

Jos hankit yleismutterinväännintä, mieti ensin mikä on raskain työ mihin tarvitset konetta, ja tee päätös sen mukaan. Pidä kuitenkin mielessä, että ¾” tai 1 tuumaiseen mutterinvääntimeen ei välttämättä ole saatavilla sopivia hylsyjä pienempiin töihin.

Koneen valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota useampaan asiaan:


Milwaukee mutterinvääntimiä eri käyttötarkoituksiin

1. Valitse asiantunteva jälleenmyyjä

Jasper Oy on yksi Milwaukeen suurimmista jälleenmyyjistä Suomessa. Olemme myyneet ainoastaan Milwaukeen akkutyökaluja jo vuodesta 2009. Olemme nähneet tuotteiden kehittymisen ja tunnemme hyvin niiden elinkaaren, sillä hoidamme aktiivisesti kaikkia yritysasiakkaidemme koneisiin liittyviä takuuasioita. Rekisteröimme yritysten kauttamme hankkimat koneet valmiiksi laajennettuun 3 vuoden takuuseen, sekä akut laajennettuun kahden vuoden takuuseen. Käytännössä kuljetamme yritysasiakkaidemme takuunalaiset koneet huoltoon ja takaisin. Meiltä löytyy myös varastosta kaikkien keskeisimpien koneiden tärkeimmät varaosat, joten vanhempienkin koneiden korjaus onnistuu helposti osaavan asiakkaan omissa käsissä.

Palvelemme kaikenkokoisia yritysasiakkaita joka puolella Suomea osaavan 21 hengen teknisen henkilökuntamme voimin. He vierailevat aktiivisesti alueensa yrityksissä, jolloin asiakkaalla on mahdollista päästä kokeilemaan yleisimpiä koneita ennen hankintapäätöstä. Isoimpien asustuskeskittymien lähistöllä käytössämme on myös Milwaukee -pakettiautot, joiden kyydissä on satoja Milwaukeen tuotteita koneista tarvikkeisiin. Jos kaipaat apua mihin tahansa tuotteisiimme liittyvissä asioissa, ota meihin yhteyttä joko toimistolle tai alueesi tekniseen edustajaan niin autamme sinua sinulle sopivalla tavalla.

2. Milwaukee mutteriväänninten nimen tulkitseminen

Milwaukee tuotteiden nimet voivat vaikuttaa aluksi haastavilta, mutta muistamalla muutaman asian saat koneen nimestä heti paljon tietoa koneen suorituskyvystä.

Otetaan esimerkiksi kaksi lähes samanlaista konetta M18ONEFHIWF34-502C ja M18FHIWP12/0X

  1. M18 = Koneen järjestelmä, kyseessä on 18 voltin kone. 12 voltin koneet on nimetty M12 alkuliitteellä. Vanhemmissa malleissa käytössä on ollut myös C12 ja C18 etuliitteet

  2. ONE = Koneessa Onekey -toiminto. Saat koneen yhdistettyä puhelimeesi, josta voit sovelluksesta säätää mm. maksimitehoasetusta, lukita koneen tai löytää sen bluetoothin avulla, jos se on lähistöllä. Onekey -toiminto on erityisen hyödyllinen rengastöissä, sillä voit säätää koneen maksimi kiristystehon alle tavoitellun kiristysmomentin, ja näin varmistaa ettei kukaan riko vahingossa kierteitä ampumalla liian suurilla tehoilla.

  3. FHIWF/FHIWP = koneen tyyppinimi, viimeinen F tarkoittaa kitkarengasta, vaihtoehtoisesti se voisi olla myös P, joka tarkoittaa lukitusnastaa, eli tapaa jolla hylsy lukittuu koneen karaan. Kaikki hylsyt sopivat sekä kitkarenkaallisiin että lukitusnastallisiin karoihin. Kitkarenkaalliset karat ovat ylivoimoimaisesti suosituimpia, ja kitkarenkaat voi vaihtaa itse koska tahansa. IW tulee englanninkielisistä sanoista Impact Wrench, eli iskevä mutterinväännin. Ensimmäinen F tulee sanasta Fuel, eli tarkoittaa koneen moottorin tyyppiä. Lähes kaikki uusimmat koneet ovat FUEL -sarjan koneita

  4. 12 = Karan koko, tässä tapauksessa ½ tuumaa. Toisessa esimerkissä 34, eli ¾ tuumaa. Tuumaiset on merkitty pelkällä ykkösellä (1)

  5. 502C / 0X = Koneessa on kaksi 5Ah akkua (5,0 x 2) ja C, eli laturi (charger). Toisessa esimerkissä (0X) kyse on rungosta, eli pelkästä koneesta ilman akkuja tai latureita. X perässä tarkoittaa, että se on pakattu kovaan kahvalliseen muovisalkkuun. Akulliset koneet on aina pakattu kovaan kahvalliseen muovisalkkuun, tai sangalliseen kangaskassiin. Osa koneista on pelkkiä nollakoneita ilman X merkintää, jolloin kone on pakattu pahvilaatikkoon.

Milwaukee mutterinvääntimet kitkarenkaalla ja lukitusnastalla


3. Vääntiön koko ja pituus

Vääntiö eli kara määrittää millaisia hylsyjä voit käyttää koneessa. Nyrkkisääntönä voi pitää, että mitä isompi vääntiö, sitä isompi vääntö. Akkukäyttöisiä mutterinvääntimiä löytyy ¼-, ⅜-, ½-, ¾- ja 1 tuuman karoilla. Pienemmät ¼” ja ⅜” koneet on tarkoitettu esimerkiksi keveämpiin alustatöihin, kun taas ½” koneilla hoidat henkilöauton renkaanvaihdon, ja vastaavasti ¾” ja 1” koneet on tarkoitettu raskaiden ajoneuvojen renkaanvaihtoihin ja vaativimpiin mutteritöihin, joissa tarvitaan suurta tehoa. Uusimmissa Milwaukeen malleissa on saatavilla myös pitkiä karamalleja, joilla yltää hyvin ahtaampiinkin paikkoihin. Lyhyeen karaan voi myös aina ostaa jatkopalan, mutta jatkoa käyttämällä koneen maksimiteho kärsii.

Kussakin karakoossa käytetään tyypillisesti tietyn kokoisia hylsyjä, ja niihin on saavilla niille sopivimpia hylsysarjoja. Koot menevät yleisellä tasolla seuravaasti, toki poikkeuksiakin on:

  • ¼” karalla voimahylsykokoot 4 – 13 mm

  • ⅜” karalla voimahylsykokoot 8 – 19 mm

  • ½” karalla voimahylsykoot 8 – 27 mm (henkilöautoissa tyypillisesti 17, 19 tai 21mm halkaisija)

  • ¾” karalla voimahylsykoot 19 – 32 mm

  • 1” karalla voimahylsykoot 24 – 42 mm, isompiakin hylsyjä on saatavilla.

Muista käyttää mutterinväntimessä aina ainoastaan voimahylsyjä. Kirkkaat tavalliset hylsyt on tarkoitettu käsikäyttöisillä räikille, ja ne voivat räjähtää voimakkaan koneen vaikutuksesta. Tästä linkistä löydät yleisimmät hylsysarjamme. Kauttamme saat hankittua myös muita sarjoja ja yksittäisiä hylsyjä laidasta laitaan.

4. Mutterinvääntimen vääntö / 12 vai 18 volttinen?

Milwaukeen koneita myydään pääsääntöisesti 12V ja 18V teholuokissa. 12 volttiset koneet suoriutuvat mainiosti monista autokorjaamotöistä, mutta kun tehoa tarvitaan enemmän 18V koneet tarjoavat vielä huimasti enemmän tehoa koviinkin vaatimuksiin.

Vääntö on karan koon ohella yksi tärkeimpiä asioita mutterinvääntimessä. Esimerkiksi auton kevytmetallivanteen mutterit kiristetään tyypillisesti 110-120 newtonmetriin (Nm), mutta usein mutterit kiristetään tarpeettomasti kireämmälle, tai pultit ovat saattaneet juuttua kiinni. Tällöin tarvitset reilusti enemmän tehoa, ja suosittelemmekin henkilöauton rengastöihin joko Milwaukee M18FMTIWF12 -mallia (610Nm). Koneessa on kolme eri tehoasetusta, joiden avulla voit tehdä irrotuksen maksimiteholla, ja tehdä rengasta kiinnittäessä esikiristyksen vain sormikireyteen ja hoitaa loppukiristyksen momenttiavaimella.

M18ONEFHIWF34 -koneella irroitat jo pultteja esimerkiksi bussin tai kuorma-auton renkaista 1627nm teholla. Tässä koneessa on myös Onekey -toiminto.

Alla lista keskeisimmistä mutterinvääntimistä ja niiden teholuokista. (max avausmomentti)

5. Koneen fyysinen koko

Varsinkin aktiivisessa käytössä käyttömukavuuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Voit tehdä henkilöauton renkaanvaihtotöitä rajuimmallakin koneella, mutta työ muuttuu helposti kuntoiluksi. Kevyimmän M12FIWF koneen ja raskaimman M18ONEFHIWF1DS koneen välillä paino vaihtelee 0,92kg – 11,2kg välillä kuhunkin koneeseen kuuluvan akun kanssa. Paino menee käsi kädessä myös laitteen fyysisen koon ja tehon mukana. Sen takia varsinkin korjaamo-olosuhteissa kannattaa hankkia useampia koneita erilaisiin töihin. 

6. Koneen jälkihuolto

Varsinkin kovassa ammattikäytössä parhaatkin koneet kuluvat joskus, tai sattuu vahinkoja, joissa koneet rikkoutuvat. Sen vuoksi konetta hankkiessa kannattaa arvottaa myös sitä, kuinka helppoa konekantaa on ylläpitää sen käyttöiän ajan.

Milwaukeen koneissa on laaja takuu, jonka puitteissa koneet saa korjattua normaalissa takuussa vuoden ajan, sekä rekisteröimällä kolmen vuoden ajan. Jasper Oy rekisteröi kaikkien yritysten hankkimat koneet laajennettuun 3 vuoden takuuseen. Säilytämme kuittisi ja hoidamme täysin takuuseen liittyvät käytännön asiat huoltoyrityksen kanssa. Akut rekistöidään laajennettuun kahden vuoden takuuseen. Näin et käytä omaa aikaasi koneiden kanssa säätämiseen, vaan asiat tulee hoidettua yhdellä puhelinsoitolla.

Loppusanat

Me Jasperilla palvelemme sinua mielellämme koneisiin liittyvissä hankinnoissa. Pitkä kokemuksemme ja pitkäikäiset tekniset edustajamme pitävät huolen siitä, että löydämme juuri sinulle sopivan konepaketin. Isommissa tarpeissa kannattaa myös aina pyytää tarjousta!

Olipa mielessäsi mitä tahansa koneen valintaan, niiden ominaisuuksiin, tarvikkeisiin tai muihin tuotteisiimme liittyviä kysymyksiä, palvelemme sinua puhelimessa, sähköpostitse, verkkokaupan tarjouspyynnöillä, chatissa, yhteydenottolomakkeella ja myös paikan päällä. Älä epäröi ottaa yhteyttä. Olemme täällä sinua varten.

Milwaukee