Di-isosyanaatteja sisältävien tuotteiden käyttöön vaaditaan käyttökoulutus 24.8.2023 alkaen

Euroopan komission asetuksen (EU) 2020/1149 mukaisesti tiedotamme asiakkaitamme, että di-isosyanaattituotteiden käyttöön vaaditaan koulutus 24.8.2023 alkaen. Työnantajan on varmistuttava, että työntekijät ovat suorittaneet turvallista käyttöä koskevan koulutuksen.

Asetus koskee kaikkia EU-maita, kaikkia toimittajia ja kaikkia ammattikäyttäjiä. Asetuksen on määrännyt Euroopan komissio ja sen toimeenpanoa tullaan valvomaan työsuojeluviranomaisten ja TUKES:in toimesta. Koulutuksen hinta on noin 5 € per osallistuja.

Mitä di-isosyanaattituotteet ovat, ja onko niille vaihtoehtoja?

Di-isosyanaatteja on esimerkiksi polyuretaanimuoveissa sekä polyuretaaniliimoissa ja -massoissa. Ne ovat allergisoivia ja voivat aiheuttaa työperäistä astmaa. Asetus koskee niitä tuotteita, jotka sisältävät di-isosyanaatteja yli 0,1 painoprosenttia.

Di-isosyanaatteja sisältävät tuotteet reagoivat kuivuessaan vapauttaen haitallisia aineita, mutta kuivuttuaan ne ovat vaarattomia.

Autokorjaamoille ja teollisuuden korjaamoille valtaosasta tuotteita löytyy di-isosyanaattivapaita vaihtoehtoja, autamme asiakkaita löytämään vaihtoehtoisia tuotteita. Di-isosyanaattia sisältäviä tuotteita ei voi kaikilla aloilla täysin korvata. Terveyshaittojen takia työnantajien on varmistuttava, että työntekijät ymmärtävät miten tuotteita käsitellään turvallisesti.

Tulemme tiedottamaan lähitulevaisuudessa tarkemmin sekä di-isosyanaatteja sisältävistä tuotteistamme että di-isosyanaatittomista vaihtoehdoistamme.

Miten toimia?

 1. Kaikkien toimijoiden on tärkeää selvittää kaikilta tavarantoimittajiltaan, mitkä tuotteista sisältävät di-isosyanaatteja yli asetuksessa asetetun määrän (0,1 painoprosenttia). Jasper Oy julkaisee näistä tuotteista listauksen uutiskirjeessään, verkkosivuillaan sekä edustajiemme kautta kevään ja kesän aikana ilman erillistä pyyntöä. 
 2. Mikäli asiakas ei voi korvata täysin di-isosyanaatteja sisältäviä tuotteita, on tuotteita käsittelevät henkilöt koulutettava tuotteiden turvalliseen käyttöön. Koulutus on uusittava viiden vuoden välein. 
 3. Käyttökoulutuksia on erilaisia, ja niistä valitaan asiakasyrityksen käyttöön sopiva. Koulutukset käydään verkkokurssina omaan tahtiin ja lopuksi suoritetaan koe. Hyväksytystä suorituksesta saa pdf-todistuksen, joka todistaa, että koulutus on käyty. Todistus on voimassa viisi vuotta. 
Loppukäyttäjäyritys vastaa siitä, että henkilökunta on koulutettu määräaikaan mennessä tai että di-isosyanaattia sisältäviä tuotteita ei käytetä enää määräajan jälkeen.


Mitä tuotteita koulutusvaatimus koskee?


Alta löydät myös listan kaikista tuotteistamme, joissa on di-isosyanaatteja. Jos listaan tulee päivityksiä tiedotamme niistä erikseen.
  • 84511 KENT Expanding foam, harmaa, 50 ml 
  • 86431 KENT Premium PU Repair 1.5 min, 50 ml 
  • 86432 KENT Premium PU Repair 3.5 min, 50 ml 
  • 86391 KENT Turbo PU Repair 50 ml 
  • 30207 KENT Python Wrap 1,5 m x 50 mm 
  • 30242 KENT Python Wrap 2,7 m x 75 mm 
  • 30257 KENT Python Wrap 4,5 m x 100 mm 
  • 83661 KENT Primer (musta) 30 ml 
  • SP-1010 PG All-in-One Primer (musta), 100 ml pullo

  Onko jo tiedossa vaihtoehtoja?


  Alla listaus di-isosyanaattia sisältävien tuotteiden korvaajista.
   • 86703 KENT Turbo PU Repair 50 ml LE
   • 86704 KENT Premium PU Repair 1.5 min 50 ml LE
   • 86705 KENT Premium Pu Repair 3.5 min 50 ml LE

   Koulutuksia on useita, ja ne ovat nyt saatavilla suomeksi

   Koulutuksia on useita erilaisia koska käyttöolosuhteita on useita. Koulutukset on nyt saatavilla suomeksi. Listauksen kaikista koulutuksista löydät osoitteesta https://isopa-aisbl.idloom.events/index/safe-use-of-diisocyanates-training-selection-en-fi.

   Valitse sivuston oikeasa yläkulmasta kieleksi suomi, jos se ei ole automaattisesti valittuna.

   Peruskoulutus-ruutua klikkaamalla pääset Peruskoulutus-kokonaisuuden sivustolle, joka koskee työntekijöitä jotka käsittelevät vain suljettuja pakkauksia, esim pakkaamolla.

   Muutoin valitse itsellesi sopiva kokonaisuus esim. Liimat ja tiivisteet tai Coatings. Kun olet klikannut haluamaasi ruutua, skrollaamalla sivua alaspäin pääset valitsemaan tarpeellisen koulutuskokonaisuuden. Kokonaisuudet on numeroitu ja kasvava numerointi viittaa vaativuustasoon. Korkeamman vaatimustason koulutus sisältää kaikki alemman tason koulutukset.

   Suoritetusta koulutuksesta myönnetään sertifikaatti, joka on voimassa 5 vuotta. Sertifikaattinumerolla pystytään varmentamaan käyttäjien voimassa oleva koulutus idloom-palvelun kautta: https://passport.events/verify

   Lue lisää: https://tukes.fi/-/di-isosyanaattien-kaytolle-koulutusvaatimus#5610e6d3
   Tilaa uutiskirjeemme niin pysyt kärryillä: TILAA TÄÄLTÄ